Förekomst av allergier påverkas av mögel
Mögel är en svamp som avger mykotoxiner samt sporer vilket kan ge upphov åt mögelallergi. Ett hus som är mögelangripet behöver inte nödvändigtvis vara drabbat av illa stank för att de som bor i huset ska känna symptom.
Fulstopp
Man kan ifall man misstänker att man har mögel i huset ta hjälp av en mögelhund, i synnerhet tränade hundar som använder sitt enorma luktsinne för att lokalisera mögel.
Mykotoxiner är ämnen som finns i olika mögelsvampar och som tack vare sin ringa storlek kan tränga in i massor material, gärna porösa sådana som betong. En mögelangripen källare kan således medföra bekymmer för de boende trots att de inte vistas i källaren ofta då mykotoxinerna letar sig bort från källan.
Allergi innebär att kroppen har utvecklat ett skydd mot ett i sig ofarligt protein som förekommer i exempelvis pollen, hos pälsdjur eller i mögel. Reaktionen är snabb och av skiftande utsträckning, allt från några utslag alternativt lite snuva till en anafylaktisk chock som måste behandlas akut för att inte ha dödande utgång. Allergier är vanligare i västvärlden och antas bero på att somliga celler i immunförsvaret som vanligtvis tar hand om bland annat parasitangrepp inte har tillräckligt att göra och då utvecklar överkänslighet mot övriga ämnen istället.
Då mögelsporerna är luftburna kommer de främst i förbindelse med människor genom luftvägarna – vi andas in dem. Följaktligen blir symptomen av luftvägskaraktär, nämligen hosta, snuva och andningssvårigheter. Även rinniga samt kliande ögon är förekomande.
Mögel trivs i fuktig samt lugn miljö, exempelvis i källare och badrum som inte används. Har man drabbats av mögel i sitt hus är det viktigt att man tar bort källan om man kan, eller sanerar den noggrant med mögeldödande medel som Fulstopp eller Tvärstopp.
Mögelsporer och mykotoxiner försvinner dock inte helt om man endast sanderar. Det lämpligaste är alltså att ta bort de delar som är angripet och ersätta de med torrt nytt material.
Mögelsporer och mykotoxin försvinner efterhand, men ifall man lider av svår allergi kan det vara bra att undvika området under en tid. Har man lindrigare problem, exempelvis rinniga ögon och snuva är det vanligtvis inga problem att flytta in tillbaka till huset ganska omedelbart efter sanering.
Mögelallergi behandlas som andra allergier, till exempel mot pollen. Först och främst ska man prova undvika att utsätta sig för det agens som orsakar allergin, i detta fall mögel. Det är inte alla gånger möjligt, givetvis, och då får man medicinera.
De vanligaste medicinerna mot allergi är antihistaminer som intas i tablettform och som verkar preventivt inom tjugo minuter till en timme. Det förhindrar att så kallade mastceller frisätter histamin. Histaminet är det som medför att luftrören svullnar upp och att det kliar i ögon samt näsa. Man kan likaså använda sig av nässpray.
För rinniga ögon finns särskilda medel, så kallade lokala läkemedel, i ögondroppsform. Dessa finns receptfritt, på samma sätt som antihistaminer samt de flesta nässprayer. Om man har besvär med astmasymptom bör man utredas för detta och ges tillpassad astmamedicin, oftast i inhalatorform. Dessa är receptbelagda.
Allergi mot mögel kan vara väldigt besvärligt, men om man känner till hur man bör sköta det kan problemen minskas och till och med försvinna.