Förhöj vattnet tillsammans med kolsyra
Den kemiska sammansättningen co2 och bildar tillsammans med vatten mindre bubblor fyllda med koldioxid, d.v.s den kemiska gasen kolsyra. När man dricker kolsyrat vatten känner man dessa bubblor som lite kittlande, alternativt svagt stickande mot tungan och det är en känsla flera uppskattar. När socker får jäsa i syrefattig miljö bildas kolsyra naturligt, denna variant av kolsyra får man fram bl a vid öl- och cidertillverkning.
Det finns mängder av skilda kolsyrade drycker på marknaden idag. De färdas världen över för att vi ska ha möjlighet att njuta av bubbligt bordsvatten samt smarrig läsk. Detta är förstås förödande för miljön då oändliga tunga transporter av fartyg samt lastbilar släpper ut miljövådliga avgaser. Därutöver blir alla burkar och flaskor till enorma mängder avfall.
Denna miljöförstöring kan idag undvikas genom att personer kolsyrar sitt eget kranvatten. I Sverige har vi utmärkt bra kvalité på vårt kranvatten, så i många fall blir den hemkolsyrade drycken renare än den man köper färdig från affären. En annan fördel med att kolsyra sitt vatten hemma är att man slipper böket med att bära hem en massa tunga vätskor i onödan.
Det finns en uppsjö av olika kolsyremaskiner i handeln idag. SodaStream är marknadens paradprodukt med över 100 års tillverkning av kolsyremaskiner bakom sig. Den första kommersiella kolsyremaskinen för hemmabruk skapades år 1955, men kolsyremaskinen hade då redan funnits i många årtionden, bl a hos adelsfolk samt Englands kungahus. Förgrunden till de SodaStream-maskiner vi har idag skapades redan 1903, av Guy Hugh Gilbey i London.
Idag finns det två ledande företag som säljer kolsyremaskiner i Sverige, det är Sodastream, eller Sodaclub som de också kan kallas efter att de två företagen slog sig samman år 1998; samt Wassermaxx från AGA. Båda företagen åstadkommer bra produkter. Sodastream är kända för att vara de ultimata producenterna av kolsyremaskiner, medan AGA vanligtvis vinner när det handlar om själva kolsyran.
Kolsyreflaskorna till vanliga sodastreamers rymmer 425 gram kolsyra och räcker till att kolsyra upp till 60 liter vatten. När ens gaspatron är slut kan man byta in den hos sin återförsäljare, vilket är billigare än att handla ny. Gasventilen på samtliga kolsyrepatroner i Europa ser identiska ut och passar därmed alla kolsyremaskiner, t ex kan man alltså använda en AGA kolsyreflaska till en SodaStream, alternativt en Alcojet från Sodastream till en Wassermaxx, utan problem.
En nymodig kolsyremaskin är väldigt smidig, den är enkel att manövrera och tar upp väldigt lite utrymme i köket. Den går att nyttja åt tillverkning av egen läsk, med goda smaker samt mängder av kolsyra, alternativt till lätt kolsyrat bordsvatten. Smaktillsatser finns att inhandla hos de flesta återförsäljare.
Den som tycker om kolsyrat vatten utan smaktillsatser kanske slår till på att installera en egen carbonator i hemmet. Allt fler väljer att införskaffa en egen kolsyrekran där man får kallt, kolsyrat vatten genast ur kranen, när som helst på dygnet. De flesta carbonatorer idag har även kylare i sitt aggregat så att man får kolsyrat vatten i kranen som är krispigt kallt och fullt med kolsyra. Kolsyra binder sig lättare i kallt vatten så försöker man göra bubbelvatten direkt med ljummet vatten kan det lätt kännas avslaget.