Primitiv och flexibel hembryggning av vin
I mer än 30 år har Gert Strand AB ägnat sig åt hembryggning och erbjuder ett brett sortiment med produkter som underlättar för samtliga som brygger eget hemma. Företaget har enorma kunskaper om vad som leder till utomordentlig vinbryggning och erbjuder vinsatser som har mycket god kvalitet. Kvaliteten är densamma som den etablerade vinindustrin får ta del av då många av Gert Strand AB:s produkter går dit.
Hur har vinodlingen och vinframställningen sett ut genom historien då? De äldsta spåren är från ca 5000 fKr och har upptäckts i Persien, eller nuvarande Iran. Vinkonsten spred sig i första hand därpå till de grekiska öarna och sedan vidare till södra Frankrike och Italien. Till slut förknippades samtliga områden inom Romariket med vinkonsten och när storhetstiden var över levde kunskaperna om vin vidare fram till nutid och har såklart även spridits till resten av världen.
Hur går den traditionella vinframställningen till? Det är bra att inse den processen eftersom hemmabryggningen av vin i stora drag är en motsvarande process men självfallet förenklad och anpassad.
Vin i den traditionella bemärkelsen får enbart kallas vin ifall det framställs av vindruvor. Detta i enlighet med EU:s definition. Således framställs alltså vin ur saften från pressade vindruvor. Gröna, gulvita eller blå druvor används till vitt vin och svartblå, blåröda eller blå druvor används åt rött vin. Det finns enormt många speciella olika processer av vinframställning, vilket beror på alla olika vindistrikt runt om i världen.
I en krossningsmaskin krossas vindruvorna alternativt genom den mer klassiska metoden då druvorna trampas av människor. På en del mindre anläggningar är ännu trampning rådande.
Stjälkarna från druvorna måste avlägsnas under pressningen, och när vitt vin framställs är det viktigt att dessutom ta bort skalet på druvorna. För att röda druvor ej ska bibringa vitt vin är man tvungen att ta bort skalen. Svaveloxid tillsätts för att komma åt exempelvis vildjäst, bakterier samt andra oönskade mikroorganismer. Efter pressningen har man en must som sedan samlas upp i jästankar i rostfritt stål, cement, trätunnor alternativt ekfat. Vidare sker olika jäsningsprocesser.
Den som aldrig förr bryggt vin hemma kan med fördel köpa en vinsats. Resultaten blir vanligtvis goda och instruktionerna som följer med vinsatsen brukar vara enkla att följa. Men den som kanske har bryggt några vinsatser kanske önskar experimentera med varierande bär, frukter och juicer. På så vis lär man sig egna recept. Men se till att planera vinsatserna noggrant för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.
Man vet aldrig riktigt på förhand precis hur ett vin kommer smaka eftersom var vinsats tenderar att erhålla olik karaktär, emellanåt påtagliga men oftast ytterst marginella. Variationer brukar nästan ständigt bli till, vilket bland annat beror på växlande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Att plocka bär under sommaren och hösten är en bra förberedelse åt sina vinsatser. Bären torkas och förvaras svalt och mörkt till dess de ska användas.
Det är mycket viktigt att hålla en hög hygienisk nivå. Det är rentav en av de viktigaste faktorerna för att lyckas med vinframställningen. Vinmäsken är nämligen sensibel för föroreningar av varierande slag. Läs mer om Turbojäst & Jäst
Ifall hygienen är en viktig faktor så är vattnet minst lika viktigt. Det får inte ha några bismaker och tvingas vara ordentligt rent. För att vara säker på att vattnet är ordentligt rent kan man rena det med aktivt kol. Det är en utmärkt naturlig produkt som kan användas på nytt. Därutöver fungerar det till att också rena alkohol. Aktivt kol absorberar oönskade ämnen i både vätskor samt gaser. Ibland lyckas nämligen inte normal filtrering separera vissa ämnen.
Aktivt kol finns i formerna pulverkol, granulerat kol och högtryckspressat format kol. Reningsförmågan beror på den typ av kol som används, dess porstruktur samt area i kvadratmeter per gram. Vanligast är att använda pulverkol för att slamma upp vätskan eller att filtrera vätskan genom granulerat aktivt kol. Reningen ska äga rum i rumsvärme och man bör undgå rening i köld med tanke på att det i värsta fall inte funkar alls.
Det krävs inte fullt så mycket och avancerad utrustning som det gör inom den traditionella vinindustrin för att brygga sitt eget vin. Det krävs en brygghink på ungefär 30 liter som har ett vattenlås placerat i gummit på hinklocket. Ur vattenlåset släpps den koldioxid som bildas under jäsningen ut. Är hinken för liten kommer det inte existera plats för det skum som kan bildas under de första dagarna av jäsningen. Och i en mindre hink kommer mäsken pysa ut igenom hinkens vattenlås.
I brygghinken sker förjäsningen. När man brygger vin hemma gör man oftast en förjäsning före en aningen längre jäsning. Varför jäsning? Den huvudsakliga anledningen är att få upp alkoholhalten.
Bra jäst påverkar bryggning mer än man kan anta. Gert Strand AB har vinjäst i sortimentetet som jäser oerhört rent. Den bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt tack vare att den innehåller näringsämnen och består av mindre socker vilket resulterar i snabbare jäsning.
Att det finns annorlunda sorters jäster beror på att en del är mer lämpade för fruktigare viner medan andra är mer lämpade för att åstadkomma en högre alkoholhalt. För att påträffa skillnader är ett gott förslag att pröva varierande jäster till samma vinsats.
Vidare i processen krävs en ytterligare större hink som i detta sammanhang kallas för jäshink. Det ska nämligen förekomma en omtappning vilket äger rum med hjälp av en sughävert. Vinet tappas från ena hinken till den andra.
Det krävs därtill en oechslemätare som är till för att mäta upp sockerhalten i musten. Till den behövs ett mätglas så stort att oechslemätare får utrymme. En lagom storlek brukar vara 100 ml. Emellanåt ger olika extraktämnen från frukter och bär utslag på flytvikten, vilket man måste ha i åtanke när man mäter sockerhalten. En provtagning med oechslemätaren förutsätter att man mäter upp ungefär tre deciliter vin i ett litermått för att sedan fylla upp mätglaset till 100 ml där oechslemätaren sänks ner för att läsa av värdet. För noggrant in samtliga data i en bryggjournal för att lättare ha möjlighet att följa processen.
När vinet jäser kan det finnas besvärande mängder kolsyra som påverkar mätvärdet negativt. Överdriven kolsyra innebär oftast fel densitet på provet. Då kan man vispa lite i litermåttet och på så vis få bort den största mängden av kolsyran.Övriga faktorer som påverkar densiteten är rester av frukter eller bär. Om alla förutsättningar är uppfyllda kommer några månaders lagring resultera i ett läckert vin fritt från konstiga bismaker
När man använt hinkar och kärl måste de sköljas ut noga, och det ultimata är att nyttja rengöringsmedel som är oparfymerade. På så sätt riskerar man inte att dofter sitter kvar till kommande bryggning. Lägg skopor, mätglas, oechslemätaren m.m. på ett fat när vinet ska provsmakas. Placera locket till hinken rättvänd på en skål så att föroreningar inte når den sida som befinner sig inåt i hinken.